Poslední objednávky expedujeme 20.prosince (doporučujeme objednat nejpozději 18.12.), poté až 2.ledna.

Karamelové sušenky

 

Karamelové sušenky – neodolatelná klasika

Hledáte jednoduchý a rychlý recept na domácí dobrotu, která potěší celou rodinu? Vyzkoušejte naše karamelové sušenky! Kombinují křupavé těsto s neodolatelně sladkou karamelovou náplní.

Ingredience: 

Křehké těsto

  • 200 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 20 g žloutků
  • 280 g hladké mouky
  • 2 g prášku do pečiva
  • 3 g soli

Takhle se to dělá:

  1. Mouku smícháme s moučkovým cukrem, práškem do pečiva a solí. Poté přidáme máslo a vypracujeme drobenku.
  2. Ke konci přidáme žloutky a mícháme do hladka. 
  3. Následně těsto rozválíme na tloušťku 2-3 mm pomocí válečku. Na pečícím papíru vložte těsto na několik hodin do chladničky. 
  4. Vykrajovátkem vykrojíme kolečka a položíme je na děrovanou podložku, přikryjeme druhou podložkou.
  5. Pečte při 160 °C 10-15 minut, dokud nebudou hotové.
  6. Před dalším postupem nechte sušenky vychladnout.

Ingredience: 

Karamel

Takhle se to dělá:

  • Smetanu zahřejte téměř k varu. V hrnci rozpusťte cukr, dokud nezíská zlatavou barvu. Opatrně přilévejte horkou smetanu do hrnce a za stálého míchání stěrkou rozpusťte všechny hrudky.
  • Přidejte vanilku a vařte asi minutu. Pomocí kuchyňského teploměru nechte směs vychladnout na 85 °C a opatrně ji nalijte na rozlámanou čokoládu.
  • Míchejte mixérem do hladka. Nechte směs vychladnout na 45 °C a přidejte měkké máslo nakrájené na kousky. Znovu vše důkladně promíchejte mixérem.
  • Hotovou směs přendejte do cukrářského sáčku a nechte několik hodin stabilizovat při pokojové teplotě.

 Finální sestavení sušenek:

  • Pomocí cukrářského sáčku naneste karamel na sušenky. Posypte solí a přikryjte druhou sušenkou. Nakonec sušenky posypepte ořechy.

Mohlo by se vám hodit:

 

Karamel – sladká historie a všestranné využití

Karamel, zlatavá sladkost s bohatou historií, vzniká zahříváním cukrů. Tento proces, nazývaný karamelizace, přeměňuje cukry na složité sloučeniny, které dodávají karamelu charakteristickou chuť a barvu. Od světle zlatavé až po tmavě hnědou, karamel nabízí nekonečné možnosti pro kulinářské umění.

Historie a využití

Ačkoli přesný původ karamelu není zcela znám, jeho výroba sahá hluboko do minulosti. Již staří Egypťané a Římané využívali karamelizovaný cukr při přípravě sladkých pokrmů. V průběhu staletí se karamel stal nedílnou součástí mnoha kuchyní po celém světě. Dnes je karamel všestrannou ingrediencí, která se používá v mnoha sladkých i slaných pokrmech. Najdeme ho v dezertech, omáčkách, nápojích, cukrovinkách a dokonce i v některých slaných pokrmech.

Druhy karamelu

  • Tekutý karamel: Slouží jako přísada do zmrzliny, omáček a nápojů.
  • Tvrdý karamel: Používá se na výrobu karamelek a bonbonů.
  • Slaný karamel: Oblíbená kombinace sladkého a slaného, dodává pokrmům zajímavý chuťový kontrast.
  • Karamelová omáčka: Hustá a sladká omáčka, skvělá k palačinkám či zmrzlině.
  • Karamelové máslo: Smetanové máslo s karamelovou příchutí, ideální na pečení a přípravu náplní do dortů.

Karamel v moderní kuchyni

V současné době zažívá karamel renesanci. Šéfkuchaři po celém světě experimentují s různými druhy karamelu a vytvářejí inovativní recepty. Slaný karamel, který byl dříve méně známý, se stal oblíbenou přísadou v mnoha dezertech a slaných pokrmech.

Karamel je fascinující látka s bohatou historií a širokým využitím. Jeho výroba je výsledkem složitých chemických procesů, které dodávají karamelu jeho charakteristickou chuť a barvu. Ať už si ho vychutnáte v klasickém karamelovém pudinku nebo v moderním molekulárním dezertu, karamel nikdy neomrzí a vždy potěší vaše chuťové buňky.

Zmínky z receptu:

Recept pro Vás vybral tým LKstore