Dýňový chléb

Dýňový chléb

Vychutnejte si vůni podzimu s domácím dýňovým chlebem! Tento vláčný a aromatický chléb je perfektní snídaní nebo svačina. Recept je snadný a rychlý, zvládne ho každý.

Ingredience

Těsto:

  • 600 g čerstvé dýně Hokkaido (vyrobí cca 340 g dýňového pyré)
  • 220 g hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžičky dýňového koření
  • 2 vejce (M)
  • 150 g cukru
  • 100 g hnědého cukru
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 60 ml mléka
  • 120 g hořké čokolády

Posypky z křehkého těsta:

  • 30 g studeného másla (nakrájené na kostičky)
  • 40 g cukru
  • ¼ lžičky vanilky
  • ½ lžičky skořice
  • 60 g hladké mouky

Poleva:

  • 50 g moučkového cukru
  • 1 špetka skořice
  • ½ lžičky mléka

Kromě toho

Dekorace

Takhle se to dělá:

  1. Dýni omyjte, zbavte semínek a nakrájejte i se slupkou na kostky. Vyložte na pečící papír a pečte v troubě na 175 °C 35 minut. Nechte mírně vychladnout a tyčovým mixérem rozmixujte dýni najemno. Pyré rozetřete na pečící papír, aby za pár minut vychladlo. Formu na chléb vyložte pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a koření.
  3. Předehřejte troubu (na horkovzduch) na 175 °C. Dále v míse vyšlehejte vejce s cukrem do bílé pěny. Přidejte olej a mléko a krátce promíchejte. Čokoládu nasekejte na cca 1 cm kousky a stěrkou vmíchejte spolu s dýňovým pyré a moučnou směsí.
  4. Vše vložíme do formy a uhladíme. Ingredience na drobenku dejte všechny do mísy a rukou uhněťte drobenku, kterou rozetřete do těsta. Povrch posypejte směsí skořice a cukru.
  5. Pečte v troubě dobrých 60-70 minut ve spodní třetině trouby (nezapomeňte vyzkoušet špejlí). Nechte 30 minut chladnout ve formě. Vyjměte a nechte zcela vychladnout na dortové mřížce.
  6. Domácí dekorace - vytvořte malé dýně pomocí oranžové polevy a čokolády (ideálně tvořit na pečícím papíru, ze kterého jdou po vychladnutí lehce odstranit). Pro dokonale tvarované dýně můžete sem tam použít párátko, abyste tvar upravili.
  7. Nakonec smíchtejte polevu z moučkového cukru, skořice a mléka a nalijte na dýňový chléb. Poté ozdobte dýněmi a můžete navíc použít i cukrové zdobení dle vlastního výběru.

Mohlo by se vám hodit:

Zmínky z receptu:

 

Recept pro Vás vybral a přeložil tým LKstore